Weboldalunk sütiket használ. Az oldal böngészésével Ön automatikusan hozzájárul ehhez (a sütikről bővebben itt olvashat)
Rendben
Facebook Google+ Szallasbazis.hu

Családoknak szóló cikkünk: Vigyázat, gyerekkel vagyunk!

   Sokszor problémát jelent a szülők számára egy gyerekes- családi nyaralás megszervezése. Most egy kis segítséget szeretnénk adni ahhoz, hogyan nyaraljunk gyerekkel Horvátországban. Nagy általánosságban elmondható, hogy a családi nyaralás Horvátországban is egyre népszerűbb. Egyre több strandon alakítanak ki kifejezetten gyerekes részt, árnyas játszóterekkel, ugráló várakkal és vízi gumivárakkal. Ennek értelmében, szinte bárhova mehetünk.


  Most egy pár olyan helyet szeretnénk bemutatni, amit kifejezetten gyerekeseknek alakítottak ki.

 

 

Gyerekkel az Isztrián


Aquapark Istralandia -

  Az Isztriai félsziget északi csücskében járunk Novigradtól 5 kilométerre északra. Itt található az Aquapark Istralandia. Vagy 20 különböző csúszda, egy hatalmas hullámmedence illetve masszázs medence várja az ide látogatókat. A 27 méter magas Free Fall csúszdát elsősorban az apukáknak javasoljuk. Az egészen kis gyerekkel érkezők az 1000 m2-es kalózvárnál tudnak pihenni. Árak: felnőtt 140, gyerek 110 kuna (14 órától: felnőtt 110, gyerek 90 kuna)


További infót az istralandia.com weboldalon találunk.


Kicsit költséges, de kifejezetten gyerekes hely az Istralandia

 

Kicsit költséges, de kifejezetten gyerekes hely az Istralandia

 

 

 

Kamenjak félsziget, Szafari bár - 

  Egy kicsit lejjebb ugrunk most az Isztriai félsziget déli csücskéhez a Kamenjak félszigethez. Itt található egy nagyon különös hely, egy igazi kőkorszaki kis település. Igazából egy étteremről – büféről – van szó, de a Szafari bár körül minden kőkorszaki módon van kialakítva. Van kőkorszaki jellegű kilátó, fagörgős csúszda és olyan szikla, melyből a tengerbe lehet ugrálni. Itt aztán teljesen kidühöngheti magát a gyerek és természetesen a szülei is.

  No para, itt mindenkiből előjön az ősi érzés. :)


Itt felnőtt - gyerek kitombolhatja magát

Itt felnőtt - gyerek kitombolhatja magát

 

  Az előbb bemutatott aquapark és a Szafari bár miatt, az Isztriai félsziget nyugati partja tökéletes választás egy tengerparti családi nyaralás megszervezéséhez. Nagyon sok település strandja alapból vízi mászóvárral rendelkezik. Ilyet találunkPulán és Rovinjban is, de Medulin is tökéletes választás. Medulinnál ráadásul egy másfél kilométer hosszú, nagyon lassan mélyülő homokos strandot és egy hatalmas vidámparkot találunk.

 

 

Kvarner-régió, Krk sziget

 

  Horvátország gyerekkel nagyon jó választás, csak legyen közel az úticél – mondják az apukák. Most a Magyarországhoz legközelebb eső kifejezetten gyerekes úticéljához érkeztünk a Krk szigethez.

 

Búvárhajózás Malinskán - 

  Kezdjük a sort az északi parton. Itt az egyik legjobb gyerekes program a búvárhajózás. Valójában egy üvegezett fenekű hajó fut ki Maliskáról. Ahogy haladunk a tengerben, végig jól látható a tenger feneke, élővilága. Van éjszakai hajózás és olyan túra is, amikor egy búvár kíséri a hajót és élőben mutatja be a halakat, polipokat, kagylókat.


További infó: litus.hr


Malinskán található az üveg fenekű Glassboat

Malinskán található az üveg fenekű Glassboat


Wakeboardozás gyerekkel a Punat öbölben - 

  A Punat öböl északi szegletében egy wakeboard pálya van. Itt teljesen a kezdő szinttől, akár gyerekkel is lehetőség van kipróbálni ügyességünk. Egy étterem, illetve egy strand van a wakeboard pálya mellett, így egy strandolással, ebéddel is összeköthetjük a tengeri síelést.

További infó: wakeboard.hrPunatnál kipróbálhatjuk a wakeborad pályát is

 

Tökéletes strand Baskán - 

  A Krk sziget déli végén, egy hatalmas öböl mélyén fekszik Baska. Egy hatalmas, közepesen lassan mélyülő, kavicsos strandot találunk itt. A gyerekek hosszan be tudnak rohanni a tengerbe. Van két kibetonozott stég a tenger közepén, amiről a tengerbe ugrálhatunk. Az ingyenes strand végén van egy pici csúszdapark is. Azt is érdemes kipróbálni.

  Ha gyerekkel Horvátországba készülünk Baska nagyon jó választás. Szinte az összes településtől el van szeparálva. Ha egyszer beköltözünk ide, folyamatosan ki lehet terelni a gyereket a strandra. Egy-két fakultatív programra, szomszédos településre érdemes azért ellátogatni.
Baska például egy ideális úticél lehet

 

 

 

Gyerekkel Dalmáciában

 

Szuper, gyerekes strandok - 

  Egész Dalmácia tele van jól kiépített, kifejezetten gyerekes strandokkal. Az északi területeken Ninnél, Biogradnál, Viren és Vodicén találunk sok játszótérrel, gumi ugráló várakkal, óriás vízi csúszdával és bérelhető vízi kajakkal, biciklivel rendelkező strandokat.

  Talán a vodicei strand a legfelszereltebb. Itt több kilométeren keresztül tart a strand zóna. Először indul a városi stranddal, majd az autós kemping strandjával folytatódik. Jó hír a szülőknek, a kempingnél több büfé van, ahol olcsón tudunk ebédelni (lényegesen olcsóbb árak vannak itt, mint a városi éttermekben).


 


Így néz ki egy igazi mediterrán, gyerekes strand Horvátországban

 

  Közép-Dalmáciában aCiovo sziget, Omis és a Brac sziget ami kifejezetten gyerekes. A Brac szigeten nagyon sok gyerekes strandot találunk. Mi aboli Zlatni ratot javasoljuk. Ahogy láthatjuk, itt is felkészültek a gyerekes családokra.

 

Hajós kirándulások - 

  Az egész horvát tengerpartra jellemző, hogy hajós kirándulásokat szerveznek a helyi szigetvilágba. Az egyik legjobb dalmáciai hajós kirándulás a „Kornati túrának” nevezett út. Ugyan a Zadar régióból induló hajók a Kornati szigetvilág közelébe sem mennek, de ezt nem fogjuk észre venni, mert a reggeli pálinka kóstolástól már alapból jól érezzük magunk. A Kornati kirándulások közös eleme, hogy napközben kikötnek a Telascica öbölnél, ahol szabadon kószáló szamarakat etethetünk. Ha szerencsénk van, egészen kicsi, csecsemő szamárral is találkozhatunk. :)


 


Kifejezetten gyerekes program a Kornati kirándulás is

 

Búvárhajózás ismételten - 

  A kedvenc slágertermékünk a búvárhajózás Dalmáciában is elérhető. Vannak üveg fenekű hajók, de Biogradnál van egy kifejezetten mini tengeralattjáró is. Érdemes megnézni, milyen a tenger élővilága a dalmát tengerpartokon is.
Biogradból indul ez a mini tengeralattjáró

 

 

Az utazás, gyerekkel

  Nagyon fontos kérdés, hogy busszal, vonattal utazunk, vagy van saját kocsink és azzal megyünk. A buszos utazás előnye, hogy a buszjáratok éjjel indulnak. Egész éjszaka tart az út és másnap reggelre ér le a busz Horvátországba. Ennek köszönhetően a gyerek szinte az egész utat végigaludja.

  Ha saját kocsinkkal utazunk, akkor is érdemes a hajnali órákban elindulni, mert így elkerülhetjük a nagy dugókat, a nyári forróságot és jó eséllyel ez esetben is végigalussza az utat a lurkó. Még indulás előtt készítsük össze az összes kedvenc játékot, tabletet, arra az esetre ha mégis nappal kéne utaznunk.

 

Úti okmányok

  Figyelem, azoknak a gyerekeknek akiknek még nincs személyi igazolványuk, útlevél szükséges! Erre érdemes odafigyelni indulás előtt. Diákigazolvány, bérlet, könyvtári olvasókártya…stb. nem jó. Igényeljünk a gyerekekre is Európai Uniós Egészségiztosítási kártyát!

 

Étkezés

  Amikor már lent vagyunk Horvátországban és étteremben szeretnénk enni, inkább a húsos ételeket válasszuk a gyerekeknek. A csevap tuti befutó.

A csevap hasonlít a legjobban a hazai ízekhez

 

 

  Mindent egybevéve, Horvátország gyerekkel is csodálatos úticél, csak idő kell a nyaralás megszervezéséhez. Abban próbáltunk egy kis segítséget adni, hol találhatók Horvátországban olyan gyerekes gócpontok, amire egy tartalmas nyaralást fel lehet építeni.

  Egyre több aquapark, jól felszerelt strand, különböző tematikus- élménypark épül Horvátországban, hogy minél több igényt ki tudjanak elégíteni.

 

 

 

Megjegyzés: Ezt a cikket folyamatosan bővítjük a frissen épült új létesítményekkel, gyerkőcös ötletekkel.

 

Kellemes nyaralást kíván a Szallasbazis.hu!

UGODAN ODMOR!

 

 

 

forrás: horvatorszaginfo.hu