Weboldalunk sütiket használ. Az oldal böngészésével Ön automatikusan hozzájárul ehhez (a sütikről bővebben itt olvashat)
Rendben
Facebook Google+ Szallasbazis.hu

Horvátországi közlekedési szabályok és büntetések

  A horvát utakon is ugyanazok a szabályok és korlátozások vannak érvényben, ahogy Európa legtöbb országában. Szemezgettünk a legfontosabbakból, íme:


-Biztonsági öv használata a járműben utazó összes személyre kötelező. Büntetés: 500 kuna

-12 éves kor alatti gyermek az első ülésen nem utazhat, illetve 5 éves korig kötelező a gyermekülés használata. Büntetés: 500 kuna

-A gépjárműveken a nappali világítás csak a téli időszámítás alatt kötelező.

-Lakóterületeken 50 km/óra sebességgel vezethetünk, nyílt utakon 90 km/órával, míg autópályán 130 km/óra a megengedett maximális sebesség. Büntetés: 300 és 15.000 kuna

-Gépjármű vezetése 0,50 ezreléknél nagyobb véralkohol szinttel vagy drog használata után tilos. Büntetés: 500 és 15.000 kuna közötti pénzbírsággal, a vezetői jogosítvány bevonásával és a jármű további vezetésétől való eltiltással.

-Vezetés közben tilos a mobiltelefon használata. Büntetés: 500 kuna

 

 

Ajánlott:

 

Tájékozódjunk indulás előtt! Készüljünk alternatív útvonalakkal az egyes lezárások, dugók elkerülése céljából!

 

Ne előzzünk a jobb oldali forgalmi sávon, sem pedig a leállósávon.

 

Ok nélkül ne álljunk meg a leállósávon.

 

Az előnyt élvező járműveket engedjük el, az autópályán húzódjunk félre a jobb vagy a bal forgalmi sáv szélére, kétirányú utakon a forgalmi sáv jobb szélére.

 

Az autópályán haladva mindig kövessük figyelemmel a jármű üzemanyagszintjét. A töltőállomások egymástól kb. 20-80 kilométerenként kerültek elhelyezésre.

 

 

Jó utat kíván a Szallasbazis.hu!

SRETAN PUT!

 

 

forrás: horvatorszaginfo.hu