Weboldalunk sütiket használ. Az oldal böngészésével Ön automatikusan hozzájárul ehhez (a sütikről bővebben itt olvashat)
Rendben
Facebook Google+ Szallasbazis.hu

Pag szigeti programajánló és látnivalók

Látnivalók Pag szigeten

A sziget "legnagyobb" városa Novalja, a központ pedig Pag város, a 8-10 kisebb faluhoz képest ezek tekinthetők nyüzsgőbb, nagyobb településnek. A tipikus dalmát hangulatot a fehérre meszelt házakkal, szűk utcákkal, kikötőkkel, kis éttermekkel inkább a két nagyobb városban találjuk meg, de búvárkodási lehetőséggel, strandokkal  az egész sziget jól áll, ráadásul itt található a horvát tengerpart egyik legromantikusabbnak mondott strandja, a Metajna falu melletti Ručica és Pag-szigeten van a horvát Ibizaként emlegetett, a magyarok körében is nagyon népszerű Zrce beach is.


Zrce-beach

Pag és a só

A felsorolt tudni- és látnivalókról remek magyar nyelvű leírások érhetők el, ezért inkább a sólepárlóval foglalkozom bővebben, emiatt ismeri ugyanis Pag nevét az egész világ, ugyanakkor a terület nem nyitott a turisták előtt.

Pag extra kopárságáról már esett szó, de arról még nem, hogy ez az adottság legfőképp a szigeten hosszanti irányban átfújó Bora szélnek köszönhető, illetve annak, hogy átlagon felüli a napsütéses órák száma. E két feltétel (illetve egy viszonylag nagy és elzárt öböl) teremtette meg a lehetőséget arra, hogy az ember kinyerje a sót a tengervízből már a 9. századtól kezdve.


Pag szigeti sólepárló medencék madártávlatból

Mivel ezer éve még nem nagyon állt rendelkezésre semmilyen eljárás, a hús és hal tartósítását jóformán csak sóval lehetett megoldani, könnyű  tehát belátni miért volt kulcsszerepe a sónak az ember életében és miért folytak komoly háborúk a sóbányákért, sólepárló helyekért. 

Pag megszerzéséért és megtartásááért a 12-15. századig az egész Adriai-térséget ellenőrző Velencei-köztársaság vívott nagy csatákat (többek között a Magyar Királysággal), de ez nem is csoda: volt olyan időszak, hogy Velence bevételeinek a 10%-a Pag-szigetéről származott.


Ennyi maradt a középkori Pagból

De Európa egyik első papírpénz-bevezetése is a szigethez köthető: a helyi munkások ugyanis sóban kapták a fizetésüket, ami akkoriban az aranyhoz mérhető értékkel bírt, így amikor a sótömböket beváltották, rendszerint óriási zsákokban tudták csak cipelni az érméket, ezt orvosolták a bankjegyek bevezetésével.

A sóhoz kapcsolódó érdekesség még, hogy az angol "salary" (fizetés) szó a "salt money" rövid verziója és a latin "salarium" (sóban értelmezett fizetés) szóra vezethető vissza.


A sólepárló medencék

A pag-szigeti sólepárló Pag település mellett található és onnan ismerjük fel, hogy az út kilómétereken át hatalmas medencék mellett halad. Igazán egyébként a környező hegyek tetejéről érzékelhető, hogy milyen irdatlan nagy a terület. A pagi tengeri sót egyébként azért tartják különlegesnek, mert továbbra sem használnak semmilyen vegyszert a feldolgozás során, ráadásul állítólag a tengervíz is jobb minőségű itt, mint az Adria többi részén.


Ez nagyjából 3 tonna só

Továbbiak

A só mellett Pag-sziget másik "gasztronómiai" nagyágyúja a juhsajt, ami gyógynövényes íze miatt különleges, a környék legelőin ugyanis rengeteg a gyógynövény, amiből jut bőven az egész nap legelő juhok által adott tejbe is.

Mivel a szigeten nincsenek igazi nagy üdülőtelepülések, hotelekből sem túl bőséges a választék, viszont millió apartman közül választhatunk. Tudom, hogy ilyenek esetében sokat jelent a személyes tapasztalat, így én most az alábbi, Mandre településen lévő, 5-6 fő számára tökéletes, wifivel, légkondival, mosogatógéppel felszerelt apartmant ajánlom, mert közel van a parthoz és az ára sem horror, ráadásul a tulajdonosnak több hasonló minőségű kiadó lakása is van.

 

Pag szigetről általánosságban    

A Pag sziget Horvátország leghosszabb szigete. Zadar irányából lehet megközelíteni az ingyenesen használható Pag hídon keresztül, vagy autós komppal, mely Zigljen településnél köt ki. Ha Pag nyaralás, akkor egyértelműen Pag városa vagy Novalja. Pag és Novalja városa a legnagyobb, legjobban felszerelt város a szigeten. Egymás mellett sorakoznak a kirándulóhajók és a homokos strandok. Ha inkább csendesebb, nyugisabb helyen szeretnénk nyaralni, Mandre vagy Povljana, Stara Novalja egyaránt jó választás.

 

Pag Horvátország ötödik legnagyobb szigete. Területe 285 km2, tengerpartjának hossza 300 km, míg a legmagasabb csúcsa a 349 méter magas Szent Vid (Sveti Vid). Pag a szigeten átfújó hideg bora szél miatt rendkívül kopár. Nagy kőhalmok és köves legelők jellemzik. Pag szigetet délről - Zadar felől - a 340 méter hosszú és díjmentesen használható Pag hídon keresztül lehet megközelíteni illetve a Zigljen Prizna kompjárattal.

A Pag szigeten három nyaralási gócpont található. Északon a Novalja-Zirce terület, középen Pag, míg a sziget déli felén a Povljana-Vlasici terület. Az északi terület egy tökéletes választás mind kisgyerekes családoknak, mind a pörgést és a hajnalig tartó bulikat szerető fiataloknak. Novalja egy hangulatos mediterrán város. Csak kevesen tudják, de ezen a területen több lassan mélyülő, homokos strandot találunk. A Zrce strandon pedig egymást érik a szórakozóhelyek. Ez egy olyan hely Horvátországban, ahol valóban non-stop megy a buli, az ivászat és az észosztás. Nem kell ide semmi más, csak a legjobb ingünk és a bankkártyánk.


 

Fenti képen látható Pag várost (és környékét) elsősorban azoknak javasoljuk, akik szeretik a mediterrán életérzést, szeretnék felvenni a csinos ruhájukat esténként és egy szép városban sétálni, egy-egy étteremben vacsorázni, illetve a központi gyermekbarát strandján családjával fürdeni, hiszen itt a strand fokozatosan mélyülő, kívül apró kavicsos és belül homokos! Pag városa több egyedi látnivalóval rendelkezik. Megcsodálhatjuk például a pagi csipkekészítés tudományát, mely nemzedékről-nemzedékre száll. Pag másik unikuma az itt készülő különleges sajt. Sok sziklás legelő van ezen a környéken, ahol számos gyógynövény is őshonos. A juhok ezeket lelegelik és ebből a gyógy-tejből készül a világhírű pagi sajt.

Pag sziget déli területei teljesen más arcot mutatnak, mint az északi területek. Míg az északi területek kopárak, addig itt délen zöldellő erdőket, dús szőlő- és gyümölcsültetvényeket találunk. Két aprócska települést találunk itt Povljanát és Vlasicit. Mindkét hely különlegessége, hogy a zöldellő természeti adottságok mellett ezeken a helyeken homokos strandokat is találunk. Mivel mindkét település apró, így a természetközeli és családias nyaralás kedvelőinek javasoljuk elsősorban.

 

Pag fontosabb látnivalói

Pag sziget számos látnivalót kínál mindazoknak akik ide tervezik a nyaralásuk. A sziget legészakabbi pontján Lun településnél például Horvátország egyik legnagyobb olajfa ültetvényét találjuk.

Ahogy említettük, Pag sajtjáról és csipkekészítéséről híres. Itt található azonban Horvátország szintén legnagyobb sóbányája (földje). Bárhol is nyaralunk a Pag szigeten egyik nap látogassunk el a sziget ezen részeire és nézzük meg ezeket a területeket. Ha igazán különleges ajándékot szeretnénk hazavinni a szeretteinknek, akkor egy üveg olívaolajat, egy negyed sajtot, vagy egy kis sót érdemes emlékül vinni innen. Mindhárom élelmiszer Pag sziget büszkesége.

Pag látnivalói közül még a Novalján található víz alatti vízvezeték-rendszert és az egykori Pag város romjait érdemes még felkeresni.

 

Strandolás:

Ha végigjártuk a kötelező látnivalókat, irány a tengerpart! Pag sziget strandjai jellemzően a nyugati oldalon találhatók. A keleti oldal meredek és sziklás. Itt még települések sincsenek. A legjobb strandzóna kétség kívül Pag városában és Novaljánál van. Pag városában található a gyermekbarát központi strand, amely fokozatosan mélyülő, belül homokos! Novalja településnél vagy négy strand van, melyből kettő homokos. A Stara Novalja-öböl végén is találunk egy homokos strandot, illetve itt van a méltán népszerű Zrce strand is.


Pag városának központi strandja

 

A sziget közepén Pag városnál illetve a nyugati oldalon jellemzően nagyon tiszta, kavicsos strandokat találunk. Ahogy ez előzőekben említettük Pag sziget dél részén, pedig szintén homokos strandon fürödhetünk.