Weboldalunk sütiket használ. Az oldal böngészésével Ön automatikusan hozzájárul ehhez (a sütikről bővebben itt olvashat)
Rendben
Facebook Google+ Szallasbazis.hu

Utazási tanácsok és tudnivalók

 

Mielőtt Horvátországba utaznánk, célszerű az alábbi dolgokkal tisztába lennünk:


 

 

 

 

 

Tudnivalók Horvátországról:

 

Főváros: Zágráb
Hivatalos ország jelzés: HR
Hivatalos nyelv: horvát
Pénznem: 1 Euro (EUR) = 100 Cent

 

 

 

Fontos telefonszámok:

- Segélyhívó: 112

- Rendőrség: 192

- Tűzoltóság: 193

- Mentő: 194

- Horvát Autóklub - segélyszolgálat: 1987

 

  A horvát rendőrség magyar mobiltelefonról is elérhető tárcsázva a +385 192 telefonszámon. A fent felsorolt többi telefonszám kizárólag horvát vezetékes vagy mobiltelefonról hívható, előhívók nélkül.

 

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányokkal LEHET az országba beutazni: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

 

 

Ideiglenes útlevél:

 

Elvárt érvényessége:

 

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel  

 

 

Személyi igazolvány:


Elvárt érvényessége: 

IGEN, valamennyi forgalomban lévő érvényes magyar személyazonosító igazolvány 

Az utazás utolsó napjáig.

 

 

Ideiglenes személyi igazolvány

Elvárt érvényesség:

IGEN, ideiglenes kártya formátumú igazolvány

 

Az utazás utolsó napjáig.

 

 

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:


Elvárt érvényessége: 

IGEN

 

 

Az utazás utolsó napjáig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiskorúak beutazása:

  Kiskorúak és fiatalkorúak horvátországi beutazásához nem szükséges a törvényes képviselő beleegyező nyilatkozata. A horvát határrendészeti szervek azonban továbbra is vizsgálni fogják, hogy a kiskorú nem utazik-e a törvényes képviselő akarata ellenére (pl. egyedül a vonaton stb.) Szükség esetén konzultálnak a szlovén, a magyar és más szomszédos országbeli kollégáikkal. A 14 év alatti kiskorú magyar állampolgárok érvényes személyazonosító igazolvány birtokában is beutazhatnak Horvátországba. A fenti szabályozástól függetlenül javasoljuk azonban, hogy gyermekükkel együtt utazó rokonaiknak, barátaiknak adjanak meghatalmazást, szülői hozzájáruló nyilatkozatot. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

  Vízum: Vízum beszerzése nem szükséges.

 

Házikedvencek beutazása:

Lásd: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne 

  A házi kedvencek ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a háziállatnak rendelkeznie kell az uniós előírások szerinti útlevéllel, oltási könyvvel és mikrocsippel. Előzetes vérvizsgálatra továbbra sincs szükség. A tulajdonosnak rendelkeznie kell oltási könyvvel, melyben az állat azonosító adatai és azonosító jelei fel vannak tüntetve. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.

  Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknőcök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, valamint a származás helyét, az azonosító jeleket, egészségi állapotot fel kell tüntetni. A CITES természetvédelmi egyezmény függelékeiben szereplő, természetben előforduló, de hobbiállatokként tartott állatfajok (pl. papagájok zöme, szárazföldi teknősök) exportjához és importjához CITES engedélyre van szükség, Horvátországba történő bevitelük - az állatorvosi igazolás mellett - csak a nemzetközi CITES igazolvánnyal történhet. A horvát szabályozás szerint kizárólag a tulajdonos hozhatja be háziállatát Horvátországba! Amennyiben nem a tulajdonos hozza személyesen, ahhoz írásbeli meghatalmazás szükséges. 

 

Veszélyes kutyafajták bevitele Horvátországba:

  Horvátországban a veszélyes kutyafajtákról szóló szabályzat (horvát hivatalos közlöny “Narodne novine” 117/2008. szám) értelmében minden terrier fajtájú bull típusú kutya és ezek keveréke veszélyes kutyának minősül. A veszélyes fajtának minősített kutyákat Horvátországba tilos bevinni vagy azokat az országon átvinni, például átutazás során.

Ez alól kivételt képeznek az ellenőrzött tenyészetből származó terrier fajtájú bull típusú kutyák – staffordshire bullterrier, amerikai staffordshire terrier, bullterrier és mini bullterrier – melyeknek a Horvátoszágba történő bevitele során rendelkezniük kell a Magyar Kinológiai Szövetség által kiállított törzskönyvvel, illetve állat útlevéllel, oltási könyvvel és microchippel.

 

 

Hajózási szabályok (motorcsónak, hajó, jacht):

  Motorcsónak használata: csak az arra kijelölt helyen, legalább 300 m-re a parttól engedélyezett. A búvárkodás búvárengedélyhez kötött, annak helyét láthatólag meg kell jelölni. 

Tengeren történő keresést és mentést a 195 ingyenesen hívható telefonszámon lehet bejelenteni (Tengeri Mentő-és Kereső Szolgálat Rijeka).

Bármelyik motor meghajtású csónakhoz szükséges a hajóvezetői engedély. Az 5 kW vagy annál kisebb teljesítményű motorral szerelt gumicsónak vezetéséhez vezetői engedély szükséges, legalább A kategóriás. 

Amennyiben a gumicsónak hossza a 2,5 métert meghaladja vagy a motor 5kW-nál erősebb (vagy mindkettő), a nyaralás helye szerint illetékes kikötői kapitányságon a csónakot be kell jelenteni. A bejelentéskor ki kell fizetni a hajózási biztonság és tenger szennyezés védelmi díjat, az idegenforgalmi adót és a külföldi állampolgárokat bejelenteni. Amennyiben a Horvátországba történő belépés tengeri úton történik, az előzőekben felsoroltak mellett határellenőrzésen kell átmennie, a kikötői kapitányságon leigazolni a legénységi, illetve utas listát.   

  A bejelentéskor be kell mutatni az érvényes útlevelet vagy személyi igazolványt, a tulajdonjogot igazoló iratot és a hajóvezetői engedélyt. A Magyarország által kiállított hajóvezetői engedélyeket elismerik, amennyiben az tulajdonosát tengeri hajózásra is feljogosítja.

  Amennyiben a motorcsónakot, hajót, jachtot a tulajdonos személyétől eltérő személy használja, rendelkeznie kell a tulajdonos által adott, közjegyzői hitelesítéssel ellátott meghatalmazással. A meghatalmazásban fel kell tüntetni azon személyek adatait, akik a meghatalmazottal együtt a vízi járműn tartózkodnak.

  Bejelentési kötelezettség nem áll fenn, amennyiben a csónak hossza a 2,5 méter nem haladja meg és a motor teljesítménye 5 kW vagy annál kisebb. A bejelentési kötelezettség elmulasztása egy esetleges tengeri ellenőrzés során pénzbírságot von maga után. A hajózással, bejelentéssel kapcsolatos jogszabályok az alábbi linken olvashatóak, horvát nyelven: www.mppi.hr/default.aspx?ID=850 A külföldi állampolgárok bejelentési kötelezettségét a horvát idegenrendészeti törvény szabályozza.

  Biztosítást a csónakra 15 kW vagy annál nagyobb teljesítményű motor esetén kötelező kötni.

 

 

Közúti közelekedés:

Sebességkorlátozás:

- autópályán 130 km/h

- autóúton 110km/h

- egyéb utakon 90 km/h

- lakott területen pedig 50 km/h

 

  A Horvátországba belépő autóban, gépjárművenként legalább egy sárga-sárgászöld fényvisszaverő mellényt kell tartani.

Horvátországban az autópályák használata díjköteles. A díjat a fizetőkapuknál kell kifizetni euróban vagy kunában, de ki lehet egyenlíteni hitelkártyával, valamint az ENC (útdíjak elektronikus fizetése) készülékkel is. ENC készülék vásárolható a Varazdin és Sveta Helena fizetőkapuk mellett lévő eladóhelyeken, illetve a forgalmasabb benzinkutakon. A vásárlást követően felhasználónevet és jelszót kapunk, mellyel a HAC honlapján minden pillanatban követhető az ENC-számla állapota.

  Az autópálya díjakra vonatkozóan további információ olvasható angol nyelven is a Horvát Autóutak honlapján, vagy oldalunkon az alábbi linken, magyarul is elérhető: http://szallasbazis.hu/horvatorszagi-autopalyadijak

  A horvátországi gyorsforgalmi utakon lévő alagutak használatáért külön díjat nem kell fizetni. Ez alól kivételt képez az Isztria kapujában megépített Ucka alagút.

  Előfordul, különösen alacsonyabb rendű utak kereszteződésénél, hogy leengedett sorompó és/vagy fénysorompó helyett „egyszerű” stoptábla hívja fel a figyelmet a vasúti átjáróra. 

 

 

Vámeljárások:

  Tekintettel arra, hogy Horvátország 2013. július 1-étől az Európai unió tagállama, a Közösségi Vámkódex rendelkezései lépnek életbe.

  A horvát vámhatóság honlapján, www.carina.hr/Test/ConstructionEN.aspx folyamatosan frissítik a vonatkozó információkat.

 

Robogó használata:

  A horvát szabályok szerint a "robogó" olyan kettő vagy 3 kerekű, motoros gépjármű, aminek a motorja nem haladja meg az 50 cm3 hengerűrtartalmat, és sima úton nem fejt ki 50 km/óránál nagyobb sebességet. A Horvát Köztársaság területén a külföldön regisztrált motoros járművek csak akkor vehetnek részt a forgalomban, ha rendelkeznek forgalmi rendszámtáblával, valamint érvényes forgalmi engedéllyel. Tekintettel arra, hogy Magyarországon a robogókat nem kell regisztráltatni, így nem rendelkeznek sem rendszámtáblával, sem forgalmi engedéllyel, következésképpen ezen járművek Horvátország területén nem vehetnek részt a forgalomban. A külföldön regisztrált járművek, amelyek a Horvát Köztársaság területén ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok tulajdonában vannak, a Horvát Köztársaságba való belépésüktől számított 3 hónapig vehetnek részt a forgalomban.

 

Kempingezés Horvátországban:

  Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy a vadkempingezés Horvátországban tilos!

  A horvát Vendéglátói törvény 27. cikke alapján Horvátországban kempingezésre csak az arra kijelölt kempingekben van lehetőség, vagyis a vadkempingezés Horvátországban szigorúan tilos. Az említett horvát törvény 48. cikke tartalmazza a vadkempingezésért kiszabható bírság összegét, ami 2.000,00 kunától (megközelítőleg 80 000 HUF) 15.000,00 (megközelítőleg 600 000 HUF) kunáig terjedhet. Vadkempingezésnek minősül a közterületeken, parkolókban történő éjszakázás is (benzinkutakon is!), ezért kérjük Önöket, ezeket kerüljék el!

 


Közúti ellenőrzések, balesetek:

  Az utakon szigorú közúti ellenőrzésekkel kell számolni. A rendőrség fokozott közúti ellenőrzést tart, különösen az idegenforgalmi szezonban és a hétvégeken. Az ellenőrzés az előírt sebesség (radar) és a követési távolság betartására, a zöldkártya érvényességére, a gépkocsi tartozékok meglétére és az alkoholos befolyás alatt álló gépkocsivezetők kiszűrésére irányul. A kisebb szabálysértések nem vonnak maguk után szabálysértési eljárást, azok helyszíni bírság (300, 400, 500 kuna) kifizetésével rendezhetők.

  Közlekedési baleset esetén mindenképpen rendőrt kell hívni. Amennyiben a balesetben valaki sérülést szenvedett, a rendőr a balesetben részvevő gépjárművek vezetőit alkoholtesztnek (szonda) veti alá. Halálos áldozat esetén a rendőr elrendeli a balesetben részes gépjárművezetők vérvételét. A szabálysértés elkövetőjének útlevelét a rendőrség bevonja, és a szabálysértési eljárás befejezéséig, illetve max. 72 óráig visszatartja. A szabálysértési bíró a rendőrség által készített helyszínelési jegyzőkönyv és feljelentés alapján hozza meg határozatát. Ezért fontos, hogy a helyszínelés során a rendőr valamennyi részletről meggyőződjön, és arról tájékoztassa a bíróságot.

  Kisebb koccanásos baleset esetén elegendő a baleset résztvevőinek az ún. európai baleseti bejelentő nyomtatvány kitöltése. Ilyen esetekben is ajánlott rendőrt hívni, mert a rendőrtől igazolást kell kérni a magyar jármű sérüléséről, amely nélkül nem hagyható el az ország!

  Fontos, hogy a magyar gépkocsivezető vegye fel a másik fél, vagy valamennyi résztvevő kötelező biztosítási kötvénye számának, a biztosító társaságnak, a gépkocsinak, illetve vezetőjének az adatait. A hazautazást követően a balesetből származó kár megtérítéséhez, amennyiben az ún. európai baleseti bejelentőn kívül a biztosító egyéb iratokat is kér, az adott biztosítónak kell megkérnie a baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet. Amennyiben a biztosító a rendőrségi jegyzőkönyvből nem tudja megállapítani a vétkes felet, kérheti a balesetet okozó személy ellen az illetékes rendőrség feljelentését vagy a szabálysértési bíróságnak az ügyben hozott határozatát, amelyeket közvetlenül a helyszínelés szerint illetékes rendőrségnél, illetve az illetékes szabálysértési bíróságnál kérvényezhet. Egyes esetekben a baleseti helyszínelési jegyzőkönyv tartalmazza a balesetet okozó személy ellen tett rendőrségi feljelentést, ami egyben még nem jelent vétkességet. A baleseti rendőrségi jegyzőkönyvet, a rendőrség által tett feljelentést, illetve a szabálysértési bíróság határozatát az illetékes horvát rendőrség, illetve szabálysértési bíróság diplomáciai úton küldi meg a magyar külképviselet számára, amelyet az a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak továbbít. A baleseti helyszínelési rendőrségi jegyzőkönyvek beszerzése 2-4 hónapot vesz igénybe (változó), a szabálysértési bíróság határozatára pedig esetenként a várakozási idő 1 év is lehet.

 

Busszal:

  A turistacsoportokat szállító autóbuszok esetében a közlekedés biztonsága érdekében szigorítják az ellenőrzést. Régi buszokat, amelyek műszaki állapota nem felel meg az előírásoknak, a határról visszaküldhetik.


 

Parkolási szabályok:

  A fővárosban rendkívül nehéz parkolni, a tilosban parkoló gépkocsikat gyorsan elszállítják. Mind a rendőrség, mind a Közterület Fenntartó Vállalat parkolást ellenőrző munkatársai részéről érzékelhető, hogy gyorsabban intézkednek a szabálytalanul parkoló külföldi gépjárművek esetén. A gépjármű kiváltása 500 kuna, ezen felül a közlekedési szabálysértés bírságát is ki kell fizetni, ami változó, de legalább 250 kuna. A „pók” szolgálat telefonszáma (+385 1) 6311-888, a gépjárműveket Zágrábban a Velesajam (Vásártér) mellett található Servisna cesta Istok II cím alatti depóra szállítják. Zágráb város keleti városrészén (a Maksimir Parktól keletre) szabálytalanul parkoló gépjárműveket a Sesvete, Ninska bb szám alatti depóra szállítják át, a depó telefonszáma (+385 1) 2045-982 A „pók” szolgálat 0-24 óráig dolgozik, munka és ünnepnapokon egyaránt.

  Javasoljuk, hogy elsősorban a parkolóházakat használják Zágráb területén.

 

 

Banki szolgálatatások:

  A tengerparton fiókokkal rendelkező bankoknál (Zagrebacka Banka, Rijecka Banka, Hrvatska Postanska Banka - Postabank) lehet forintot váltani. Felhívjuk a figyelmet, hogy a beváltási bizonylat ellenében a Hrvatska Postanska Banka visszaváltja a megmaradt horvát kuna összeget. Árfolyameltérésekre számítani kell.

  A nemzetközi forgalomban általánosan használt hitelkártyákat (VISA, Eurocard/Mastercard, Amex, Maestro, EC) Horvátországban is elfogadják.

 

Határátkelők:

  Június 1. - augusztus 31. között a Budapest-Fiume autópálya Letenye - Gorican-i átkelőjén az utasforgalom számára a 2008 októberétől átadott autópálya-átkelő mellett lehetőség nyílik az ún. régi átkelőn is a határátlépésre.

  A nyári szezonon kívül a Zala, illetve horvát oldalon Muraköz és Varazsd megye lakosai, valamint az Európai Unió tagállamai és Horvátország ottani lakcímmel rendelkező állampolgárai egész évben használhatják a régi átkelőt.

  Drávaszabolcsnál lehetőség nyílik a hajón és egyéb vízi járművel érkező turistáknak előzetes bejelentés alapján kezdeményezett beléptetésére 07.00-19.00 óra között.

 

Dohányzás, szeszes ital fogyasztása:

  Horvátországban a dohányzás a meleg ételt fel nem szolgáló éttermek kivételével a kávézókban zárt térben is megengedett, amennyiben a vendéglátó ipari egység erre a hatóságoktól engedélyt kapott. A dohányzást megengedő, illetve tiltó jelzés minden vendéglátóipari egység bejáratán jól láthatóan el van helyezve! 18 év alattiakat szeszes itallal nem szolgálhatnak ki és dohányárut sem vásárolhatnak.

 

Beutazás:

  REPÜLŐVEL-

Budapestről Zágrábba és Splitbe utazhatunk repülővel horvátországi nyaralásunk során. Az aktuális repülőjegy kínálatról az alábbi linken kaphatunk felvilágosítást: http://www.pelikan.hu

  AUTÓBUSSZAL-

Aki horvátországi nyaralását busszal kívánja megtenni, az nézze át a Budapest-Pula-Porec vonal járatait, a következő linken megtalálja: http://www.eurolines.hu/hu/celallomasok/Horvatorszag/Adria-expressz, a Budapest- Sibenik-Split-Makarska Dalmát expressz járatai pedig a következő linken érhetőek el: http://www.eurolines.hu/hu/celallomasok/Horvatorszag/Dalmat-expressz

  VONATTAL-

Aki vonattal kíván Horvátországba beutazni, az a Budapest-Split vonalon teheti meg: http://www.mav-start.hu/res/1204_1205_adria_11.pdf, vagy http://www.mav-start.hu/utazas/kulfoldi_utazasi_ajanlatok.php?mid=1486cc36b836bc

 

 

Jó utat és kellemes időtöltést kíván a Szallasbazis.hu!

SRETAN PUT I UGODAN ODMOR!

 

forrás: konzuliszolgalat.kormany.hu